WAAR WOORDEN TEKORT SCHIETEN SPREEKT DE MUZIEK

Laatst liep ik in een winkelcentrum en ik hoorde ergens op de achtergrond het nummer Biscaya van James Last. Hoewel dit nummer niet tot mijn favorieten behoort, kwamen de tonen snoeihard binnen.

In één klap was ik terug bij de uitvaart van mijn vader, zo’n 20 jaar geleden. Ik zag me daar weer zitten naast de CD-speler van ons pap, een herinnering verbonden aan muziek.

Muziek speelt een belangrijke rol bij een afscheidsceremonie. Niet voor niets wordt muziek ook wel de taal van de emotie genoemd. Het maakt de uitvaart persoonlijk. De favoriete muziek van de overledene of gevoelens van de nabestaanden, verwoord door muziek. Een kleinkind die een liedje op de piano speelt of het koor dat het lievelingsnummer van een overleden lid zingt. In welke vorm muziek ook klinkt, het is een mooie manier om een dierbare te gedenken. Muziek kan daarnaast ook een rode draad vormen, die alle sprekers en rituelen met elkaar verbindt.

Je wilt natuurlijk dat de uitvaartmuziek perfect past bij de overledene. Bij zijn of haar smaak, bij hoe hij of zij in het leven stond. Het is goed om daar vooraf met elkaar over te praten en samen een lijst op te stellen waar alle favoriete muziek op staat. Op internet kun je diverse overzichten vinden met de meest gedraaide muziek tijdens uitvaarten, een veelvuldig geraadpleegde top-10! Weet dat alles mogelijk is, geen enkel muzieknummer heeft het etiket ‘geschikt’ of ‘ongeschikt’.

Laat je nergens door tegenhouden, laat anderen niet bepalen wat passend is. Of het nu een gevoelig nummer van Marco Borsato is, een klassiek meesterwerk van Mozart, een meezinger van André Hazes of het lokale carnavalslied, alles kan. Zolang de muziek maar past bij de overledene en zijn of haar manier van leven.

Ook het aantal muziekstukken dat u tijdens de afscheidsceremonie wilt laten horen bepaal je zelf. Je mag zelf bepalen wanneer je wat wilt laten horen. Mocht je dat lastig vinden, dan kunnen wij je daarbij helpen. Door samen de opbouw van de dienst te bespreken, waarbij de muziek een ondersteunende rol heeft. Om tot slot een persoonlijk afscheid te kunnen realiseren waarbij de herinneringen worden gedragen door de muziek.